Nicolae Bălcescu convoacă la 20 martie 1847  o adunare a moldo-românilor în care se hotărăşte întoarcerea acestora acasă şi declanşarea revoluţiei în Principatele Române...

 El este autorul articolului 13 prin care se dorea dezrobirea şi împroprietărirea ţăranilor. In timpul celor 3 luni de putere, Bălcescu devine Ministru de Externe apoi secretar, însă nu reuşeşte să-şi impună punctele de vedere. El va susţine votul universal, va înfiinţa comisia pentru propagană după model francez şi ziarul zilnic “Naţionalul”. In timpul revoluţiei de la 1848 este fruntaşul mişcării revoluţionare din Tara Românească.
O dată cu anul 1849 , aflându-se în exil, scrie oprea “Românii supt Mihai-Voievod Viteazul”. Aceasta a rămas manuscris şi a  fost publicată mai târziu, de către Alexandru Odobescu. Exilul îl găseşte la Paris unde obţine un paşaport cu care  vrea să pătrundă în Tara Românească. Autorităţile din România nu-i permit acest lucru şi Nicolae Bălcescu se refugiază în Palermo unde moare de tuberculoză la doar 33 de ani. 
Imaginea lui Nicolae Balcescu a apărut în anii 1952 şi 1966 pe bancnotele de 100 de lei. De asemenea, numele lui Nicolae Bălescu apare în mai multe localităţi rurale din România.

Scrie-ne!

Email:
Titlu:
Mesaj: